Scientific Journal of the BirdLife Hungary

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tudományos folyóirata

Ornis Hungarica. vol.24(2). (2016) p.32-45.

Nest site selection of the Great Bustard (Otis t. tarda) in Körös-Maros National Park, Eastern Hungary
Gizella Janó & Zsolt Végvári

Cikk letöltése: [pdf] (3744 Kb)

Kivonat:

Aktuális kutatásunkban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén 1998 és 2015 között előkerült túzok (Otis t. tarda L.) fészkek elhelyezkedését befolyásoló külső tényezőket és a fészkek előkerüléseinek részleteit vizsgáltuk.

A vizsgált 17 évben 536 fészekről van információnk, ami az eddigi tanulmányokhoz hasonlóan azt mutatja, hogy a búza (43,07%), a gyep (23,3%), az ugar (14,45%) és a lucerna (7,67%) az elsődlegesen túzok fészkeket rejtő kultúrák. Ehhez kapcsolódóan pedig a fészkek vegyszerezés (33,63%), kaszálás (25,37%), tárcsázás (8,55%), aratás (7,08%) és további 18 tevékenység közben kerültek elő.

A statisztikai modellekkel a dürgőhelyek, utak, települések és szintvonalak esetleges hatását figyeltük, melyekből fészekcsészék helyzete és a dürgőhelyek kapcsolata között, valamint a fészekcsészék és a települések távolsága között szignifikáns összefüggést kaptunk. Előbbi pozitív, utóbbi negatív irányban tért el. Ezek alapján megállapítható, hogy ez a két külső tényező biztosan hatással van a túzokok fészkelőhely választásában.

Eredményeinkkel közelebb kerülhetünk a fészkek elhelyezkedésének megértéséhez, ami segíti a fészkek felderítését, még a zavarást okozó mezőgazdasági vagy egyéb munkák megkezdése előtt, ami a faj védelmének egyik záloga.

Jövőbeli kutatási irányokként a környezeti tényezők hatásának további tanulmányozása és az egyéb ember által létesített vonalas építmények vizsgálata javasolt.